Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Οι ερωτευμένες Αμαζόνες




Οι Αμαζόνες ήταν πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας. Μυθικός λαός κυνηγών και πολεμιστριών που κατάγονταν από τον θεό του πολέμου Άρη και τη νύμφη Αρμονία ή κατά άλλη εκδοχή τη θεά Αθηνά.
Όσον αφορά τον τρόπο αναπαραγωγής επειδή στις περιοχές των Αμαζόνων άντρες δεν επιτρέπονταν να πάνε άντρες οι σκλάβοι ή οι υπηρέτες τους χρησιμοποιούνταν γι' αυτό το λόγο, ή καθώς λέγεται οι Αμαζόνες, μία φορά το χρόνο παρευρίσκονταν με άντρες γειτονικών βάρβαρων λαών και είχαν μία όμορφες ερωτικές περιπτύξεις κάτω από το σεληνόφως...
Για τη διαιώνιση του είδους τους κάποιες φυλές Αμαζόνων, δύο μήνες την άνοιξη πήγαιναν και έμεναν με έναν γειτονικό τους λαό, τους Γαργαρείς, που κατοικούσαν κοντά στον Καύκασο. Από τα παιδιά που αποκτούσαν, κρατούσαν μόνο τα θηλυκά.
Τα αρσενικά παιδιά λένε τα σκότωναν ή τα έστελναν στους πατέρες τους. Για την προστασία των περιοχών τους ήταν όλες τους εξασκημένες στη άριστη χρήση τόξου και σπαθιού και θεωρούνταν μάλιστα ισάξιες με πολεμιστές άνδρες, για την ανδρεία και την ικανότητά τους.
Σε μερικές κοινωνίες Αμαζόνων πιθανόν να επέτρεπαν την παρουσία ανδρών, αλλά δεν είχαν σημαντικές θέσεις. .
Η Ελληνική γραμματεία αναφέρει ότι ο Θησέας ερωτεύθηκε την Αμαζόνα Αντιόπη, την οποία έφερε στην Ελλάδα και απέκτησε γιο μαζί της, τον Ιππόλυτο. Οι Αμαζόνες ήλθαν στην Αθήνα για να πάρουν εκδίκηση για την αρπαγή της Αντιόπης και στη μάχη που έγινε, νικήθηκαν και η Αντιόπη, που πολέμησε στο πλευρό του άνδρα της Θησέα, σκοτώθηκε.
Από το βιβλίο Ηροδότου Ιστορίαι, IV 113, (μτφρ. Η. Σπυρόπουλου, έκδ. Γκοβόστη, διαβάζουμε με ποιόν τρόπο έκαναν έρωτα οι Αμαζόνες για να αποκτήσουν παιδιά: «113. Λοιπόν οι Αμαζόνες το μεσημέρι έκαναν κάτι τέτοιο· διασκορπίζονταν κι η καθεμιά τους χωριστά ή δυό δυό απομακρύνονταν από τις άλλες, για να ξαλαφρώσουν με την άνεσή τους. Βλέποντας αυτό οι Σκύθες, έκαναν κι αυτοί το ίδιο. Κι ένας τους πέτυχε μιά τους ξεμοναχιασμένη κι άρχισε να τής βάζει χέρι, κι η Αμαζόνα δεν τον έκανε πέρα, αλλά τον άφησε να κάνει τη δουλειά του. Να τού μιλήσει βέβαια δεν μπορούσε (γιατί ο ένας δεν καταλάβαινε τη γλώσσα του άλλου), όμως τού έλεγε με χειρονομίες νά 'ρθει την άλλη μέρα στο ίδιο μέρος και να φέρει μαζί του κι άλλον ένα, εννοώντας να γίνουν δυό οι νεαροί, κι αυτή θα φέρει κι άλλη μιά. Κι ο νεαρός, όταν γύρισε πίσω, διηγήθηκε αυτά στους υπόλοιπους, και την άλλη μέρα ήρθε στο γνωστό μέρος κι ετούτος που λέμε κι έφερε κι έναν άλλο, και βρήκε την Αμαζόνα να τον περιμένει μαζί με μιά άλλη. Κι όταν τά 'μαθαν αυτά οι υπόλοιποι νεαροί, με τη σειρά τους κορφολόγησαν τις υπόλοιπες Αμαζόνες.».
Τον 4ο αιώνα π.Χ. η Θάληστρις, μία αμαζόνα από την Υρκανία του Καυκάσου, έμαθε ότι ένας μεγάλος ήρωας και στρατηγός γύριζε από την Ινδία όπου είχε εκστρατεύσει και περνούσε από την περιοχή της, ο Μέγας Αλέξανδρος. Αποφάσισε τότε να πάει να τον βρει με διακόσιους περίπου στρατιώτες, επιθυμώντας να συνευρεθεί μαζί του και να αποκτήσει μία παντοδύναμη κόρη. Πέρασαν μαζί δεκατρείς μέρες κυνηγώντας λιοντάρια και κάνοντας έρωτα, αλλά δυστυχώς η Θάληστρις πέθανε λίγο αργότερα και δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό της: το παιδί δεν γεννήθηκε ποτέ.
Άλλοι ισχυρίζονται ότι αυτή η ιστορία δεν είναι παρά ένας μύθος και ότι η πραγματική Θάληστρις ήταν μία νομάδα βασίλισσα του πολέμου από την περιοχή της Βακτριανής, η οποία προσφέρθηκε στο Μ. Αλέξανδρο από τον πατέρα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου