Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑ ΣΤΟΝ ΜΥΘΟ ΤΟΝ ΑΜΑΖΟΝΩΝ



Κοντά στη Θεμίσκαιρα του Πόντου , στις όχθες του ποταμού Θερμόδωντος , βρίσκεται η πόλη Σινώπη , κατοικία της παράξενης φυλής των Αμαζόνων . Η φυλή των Αμαζόνων αποτελούσε μία σπάνια μητριαρχική κοινωνία με βασίλισσα την Ιπππολύτη { ή  Μαλανίππη }, η οποία είχε ώς έμβλημα εξουσίας , τη ζώνη που της χάρισε ο ίδιος ο Δίας . Οι Αμαζόνες έχτισαν αρκετές πόλεις σε όλο τον Πόντο , μία από αυτές είναι η γνωστή Ηράκλεια .
Η θηλυκή αυτή φυλή , αποτελούσε φόβητρο για κάθε ανδρικό στρατό , ένα παράδοξο της Ελληνικής Μυθολογίας - Ιστορίας . Σύμφωνα μάλιστα , με μία αρχαία παράδοση , ούτε ο ίδιος ο Ηρακλής κατάφερε να συγκρουστεί μαζί τους κατά μέτωπο , κι έτσι χρειάστηκε διάφορα τεχνάσματα ώστε να πάρει αυτό που επιθυμούσε : τη ζώνη της Ιππολύτης . Οι Αμαζόνες ήταν προικισμένες πολεμίστριες παρά τη γυναικεία φύση , που σήμερα θεωρείται ανασταλτικός παράγοντας . Μάλιστα ο Διόδωρος καί ο Αρκτίνος ( 8ος αιώνας π.Χ.) , αναφέρουν ότι κάποιες από αυτές , ήταν άφταστες στο τόξο .
Η Πενθεσίλεια , Αμαζόνα καί κόρη του Θεού του Πολέμου Άρη , έφτασε μέχρι το Ίλιο για να βοηθήσει τους Τρώες στον αγώνα τους κατά των Ελλήνων .
Η άνοδος της φυλής αυτής , ήταν σταθερή καί τίποτα δεν απειλούσε την ύπαρξή της . Η ζώνη της Ιππολύτης , έμοιαζε να αποτελει φόβητρο γιά τους απανταχού εχθρούς της . Αυτή τη ζώνη , όμως , θέλησε ν ' αποκτήσει η κόρη του Ευρυσθέα ,
κι έτσι ο Ηρακλής με τον Θησέα καί τους συντρόφους τους έφθασαν στον Πόντο. 
Ύστερα από άξιους αγώνες μεταξύ τους ,η Ιππολύτη σκοτώνεται καί αποσπάται η περίφημη αυτή ζώνη της από τους Ηρακλή καί Θησέα καί οι οποίοι έπειτα αναχωρούν . Ο Θησέας  , ωστόσο , μαγεμένος από την ομορφιά της Αμαζόνας Αντιόπης , την παίρνει μαζί του στην Αθήνα. Εκεί πλέον έκανε έναν γιό μαζί της που τον ονόμασαν Ιππόλυτο , πρός τιμήν αυτής της βασίλισσας των Αμαζόνων καί αδελφής της Αντιόπης(που φημολογείται ότι ηταν αχώριστες). Ο Θησέας όμως , δεν στάθηκε πιστός στην βασίλισσα Αμαζόνα Αντιόπη.Την άλλαξε με μια πριγκήπισσα κρητικιά , τη Φαίδρα ...
Μέσα από τις περιγραφές καί τις αρχαίες παραδόσεις , τα σύμβολα μοιάζουν ν ' αναδύονται , καί να μας δείχνουν κάποια νοήματα κρυμμένα στον μύθο των Αμαζόνων.
Αρχικά , είναι κάποιοι συμβολισμοί τεσσάρων Αμαζόνων πολεμιστριών που συνδέονται με κάποια ακραία καιρικά φαινόμενα.
Έτσι η Αμαζόνα  Άελλα , εκπροσωπεί την τρικυμία . Το μαύρο σύννεφο είναι η Κελαινώ . Το ήρεμο καί αγνό εκπροσωπεί η Αντιόπη , καί τέλος την  ταχύτητα της αστραπής εκπροσωπεί η Ξανθή. Η ζώνη της Ιππολύτης , συμβόλιζε το Ουράνιο Τόξο πού ακολουθεί η θύελλα. Καί ο Ιππόλυτος , ο γιός του Θησέα καί της Αντιόπης , συμβολίζει το πρωινό άστρο.
Άν παρατηρήσουμε , τη σειρά , με την οποία ο Θησέας άλλαξε τις συντρόφους του(άφησε την Αντιόπη γιά τη Φαίδρα) , θα δούμε ότι ορθώς σήμερα πιστεύεται ό,τι η Αντιόπη συμβολίζει το σκοτάδι της σελήνης καί η ... Φαίδρα το φώς της αυγής .
Ενδιαφέρον απίσης , παρουσιάζει , η επιροή που είχε ο μύθος των Αμαζόνων στους μετέπειτα . Ο μύθος , γιά παράδειγμα , της αρπαγής της Αμαζόνας Αντιόπης από τον Θησέα , με το πέρασμα των αιώνων , μεταλλάχθηκε σε αυτόν της αρπαγής της  Ελένης από τον Θησέα , κι έτσι κατέληξε στην τελική του μορφή , στην Ομηρική διήγηση της αρπαγής της ωραίας Ελένης από τον Πάρη καί αιτία του Τρω'ι'κού Πολέμου , σύμφωνα με το έπος της Ιλιάδας .
Τέλος , μία παρερμηνεία , που άν καί σήμερα έχει ατονήσει , πολλοί την προωθούν πρός χάρην της ατμόσφαιρας , καί είναι αυτή της ετυμολογικής ερμηνείας της λέξης "Αμαζών". Κατά πολλούς , η ονομασία αυτή , αναφέρεται σε έναν μύθο , πού ήθελε τις Αμαζόνες να κόβουν το δεξί τους στήθος , γιά να ρίχνουν με ευκολία το βέλος . Το αρχικό "Α" , όμως έχει αθροιστική σημασία καί επομένως Αμαζόνες σημαίνει "οι γυναίκες με ισχυρούς μαστούς",μιά θέση που σήμερα είναι κοινώς αποδεκτή στους επιστημονικούς κύκλους.
Κάποιοι τάφοι Αμαζόνων , τοποθετούνται στα Μέγαρα καί στη Χερώνεια , όπου πολλές Αμαζόνες κατέληξαν μετά τον διωγμό τους καί την αποτυχημένη εκστρατεία στην Αθήνα ( το 1255 - 1256 π.Χ.,κατά τον Άγγλο αρχαιολόγο Casson). Λίγες κατάφεραν να φτάσουν στην Θράκη , κι έτσι η φυλή αυτή χάθηκε με την πάροδο του χρόνου.
Στην Αθήνα , βρισκόταν το "Αμαζόνειο Ιερό", αφιερωμένο στην λατρεία της φυλής των Αμαζόνων , που σήμερα τοποθετείται στον λόφο του Αρείου Πάγου .
Κάπως έτσι , λοιπόν , χάθηκαν καί οι λιγοστές εναπομείνασες εκπρόσωποι των Αμαζόνων , μιά φυλή που αποτελεί κάτι παράδοξο καί μοναδικό στην Ελληνική Μυθολογία - Ιστορία .
Κάι μαζί με αυτές , έσβησαν καί οι μυστικοί συμβολισμοί , στο πέρασμα του χρόνου...










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου